woensdag 4 september 2013

aandeel aan toonder

aandeel aan toonderEen aandeel aan toonder is een aandeel, waarbij degene die het kan tonen (Hij is dus de toonder) en dus in bezit heeft als de rechtmatige eigenaar van het aandeel wordt gezien. Met andere woorden: De toonder is de rechthebbende.

Een aandeel aan toonder wordt ook wel een toonderaandeel genoemd.

Het is duidelijk dat het hier fysieke aandelen, dus waardepapieren betreft, die gemakkelijk buiten de beurs om te verhandelen zijn tussen aandeelhouders onderling. Gewoon terhandstelling van de fysieke stukken is al voldoende.

Omdat er veel bezwaren zijn tegen fysieke aandelen zoals het gevaar van verlies, diefstal, beschadiging, brand etc. worden ze nauwelijks meer uitgegeven. Het is veel te omslachtig en veel te duur.

Er bestaan ook aandeelhouders die van een aandeel aan toonder spreken bij alle aandelen die niet op naam zouden staan. Hier vallen dan ook alle girale aandelen onder wat het begrip aandeel aan toonder wel erg ruim zou maken.

Wij onderschrijven deze benadering van het begrip aandeel aan toonder daarom niet.

Een term voor aandelen aan toonder die we wel eens tegenkomen is trommelpapier, met andere woorden, aandelen die we in een trommel kunnen bewaren om er eens per jaar de dividendbewijzen af te knippen.

Vertalingen aandeel aan toonder

Engels: Bearer Share.
Duits:  Inhaberaktie
Frans:  Action au porteur