Neem nu deel aan de revolutie

Neem nu deel aan de revolutie
Neem nu deel aan de revolutie door op deze banner te klikken. Gratis, geen verplichtingen, zelfs geen emailadres

maandag 9 september 2013

Wonderaandeel

Wonderaandeel

wonderaandeel
klik op afbeelding voor grotere afbeelding


Het u het wonderaandeel al in portefeuille? Het wonderaandeel (ook wel steraandeel of beurslieveling genoemd) is vaak onderwerp van gesprek in kantines, op feestjes zoals verjaardagen en andere informele plekken waar een bepaalde groep mensen graag dikke verhalen op mag hangen over hun succesvolle beleggingen. Over de mislukte hoor je namelijk nooit iemand.

En de meeste van die beleggers hebben geïnvesteerd in het wonderaandeel. Welk aandeel dat is verschilt in de tijd maar ze gedragen zich qua koersvorming (zie grafiek hieronder) wel altijd ongeveer hetzelfde. Een uitstekend voorbeeld was bijvoorbeeld het wonderaandeel Baan in de jaren '90.

Het ging zelfs zo ver dat dominee Baan in Lisse advies gaf om aandelen Baan van zijn familie aan te kopen. Dit heeft hem later, toen Baan niet met zoveel wonderen omringd bleek te zijn, wel de kop gekost maar het gaat even om het idee.

Een wonderaandeel kan alleen maar omhoog. En omdat er alleen maar kopers voor zijn (wie verkoopt er tenslotte een wonderaandeel? Nou ja, ergens moet natuurlijk wel iemand te vinden zijn, anders kon u het natuurlijk niet kopen. Maar dat is natuurlijk iemand die er niets van begrijpt. ), vliegt het aandeel omhoog. Een gestage gang naar boven waarbij er altijd wel iemand te vinden is die er nog meer voor wil geven dan we er zelf al voor gegeven hebben. Gesteld dat we zouden willen verkopen maar dat doen we niet. We kijken wel uit.En verhalen dat inmiddels voor het wonderaandeel 300 x de theoretische waarde wordt betaald wordt weggewuifd..Vermogensbeheerders die niet meegingen in de hype werden weggehoond. Ze kregen de raad maar eens een vak te gaan leren. Iedereen was beleggingsadviseur. De bomen zouden tot in de hemel gaan groeien. Dat kon niet anders. En we hebben het niet zomaar over een wonderaandeel.

Tot opeens een Amerikaans onderzoek roet in het eten gooide. Het aandeel bleek nog minder waard dan men al dacht. De winsten waren kunstmatig opgeschroefd en in de USA is de gang naar de rechter dan al snel gemaakt. Binnen een jaar ging Baan van een Euro of zestig naar €1,50... En verdween stilzwijgend en roemloos van de effectenbeurs na een overname.

Het wonder was voorbij. Maar het is altijd een kwestie van tijd voordat er een nieuw wonderaandeel wordt gevonden. Denkt u er wel aan het bijtijds te verkopen?