zondag 16 maart 2014

Arbitrage

ArbitrageOnder arbitrage verstaan we de (Professionele) handel die profiteert van koers verschillen tussen verschillende beurzen op hetzelfde tijdstip door transacties op meerdere beurzen te plaatsen. In theorie is arbitrage niet mogelijk in een voldoende efficiƫnte markt.

Meer algemeen kun je stellen dat hier gaat om het behalen van een risicovrije winst door gelijktijdig posities in te nemen in verschillende markten.

Arbitrage lijkt mooier dan het is. Want normaal gesproken bestaat een risicovrije winst niet.

Juist door het feit dat er arbitrage mogelijk is zullen prijsverschillen geen lang leven beschoren zijn en zeer snel verdwijnen.

Ofwel de markt past zich razendsnel aan en de winstmogelijkheid verdwijnt omdat handelaren de arbitragemogelijkheden snel op zullen merken en teniet zullen doen.

In de praktijk is arbitrage dan ook alleen mogelijk voor beleggers die zeer snel kunnen reageren en handelen in grote aantallen zodat de transactiekosten niet al te zwaar meetellen.

Want omdat het hier meestal om relatief kleine verschillen gaat gaan de transactiekosten al snel een (te) grote rol spelen.

Vertalingen van arbitrage

Engels:  arbitrage