woensdag 19 maart 2014

aandelenfutures

aandelenfuturesZoals de naam al suggereert is bij aandelenfutures of ook wel Security futures sprake van futures, financiële termijncontracten met aandelen als onderliggende waarde. De koers van de future wordt met name bepaald door de koersbewegingen van het aandeel dat als onderliggende waarde dient. Daarnaast speelt de rente een kleine rol en uiteraard worden toekomstige dividendbetalingen in de koers van de future meegenomen.

Deze futures geven beleggers de mogelijkheden te speculeren met aandelen die ze niet hebben. De hefboomwerking zorgt ervoor dat er met betrekkelijk weinig geld in zeer grote posities gehandeld kan worden. Dat zorgt door de grote hefboomwerking voor enorm grote mogelijkheden qua te behalen winst, maar wat velen graag willen vergeten, ook qua verlies.

Omdat er sprake is van een dagelijkse afrekening worden de korte-termijn schommelingen uitermate duidelijk. En dus ook de winsten en de verliezen. Bij verlies bestaat een kans dat er geld bijgestort moet worden.

Bewegingen in aandelen, die normaal gesproken pas van invloed worden bij liquidatie van een portefeuille, worden nu direct in contant geld omgezet.

De handel in aandelenfutures is dus alleen weggelegd voor beleggers die grote koersverschillen op kunnen vangen.