vrijdag 4 april 2014

analyseren van aandelen

analyseren van aandelenEr zijn vele manieren om aandelen te analyseren. Niet alleen zijn er de bekende als de fundamentele analyse en de technische analyse, er zijn ook vele door effectenbedrijven en particuliere traders ontwikkelde modellen. Ze hebben in elk geval gemeen dat ze niet,nauwelijks of op zijn best tijdelijk werken.

Immers, zou een dergelijke analyse bestaan dan zou de beurs in korte tijd gesplitst worden in twee soorten aandelen, namelijk de aandelen die iedereen wil bezitten en de aandelen die niemand hebben wil. De aandelen die iedereen wil hebben zouden onbetaalbaar duur worden, degene die iedereen kwijt wil zouden richting de nul euro gaan. De handel zou tot stilstand komen wegens gebrek aan vraag en aanbod.

Iedereen die de beurs een beetje volgt weet dat deze aandelen niet bestaan. Alle aandelen hebben hun goede en minder goede tijden en de redenen van stijgen en dalen zijn meestal vrij banaal en pas achteraf aan te tonen.

Er bestaan enkele technieken voor de korte termijn, die het korte termijn sentiment proberen te vinden. Dat ze voor de korte termijn zijn geeft direct al aan dat we ze dus in de wereld van de technische analyse moeten zoeken. Deze technieken, zoals het trendkanaal systeem werken een week tot tien dagen vooruit en voor alles langer dan die termijn laat elk systeem het afweten. Overigens is dat lang genoeg om er een vermogen mee te verdienen zoals in het verleden door velen is aangetoond.

Bouw dus altijd een effectenportefeuille op met het idee in het achterhoofd dat u echt geen flauw idee heeft waar de beurs heen gaat. Geloof niemand wat dat betreft. Er is echt niemand die het weet. En als u dan de juiste mix van aandelen en opties neemt dan kunt u er nog leuk aan verdienen ook. Om nog maar te zwijgen van het feit dat u het risico van een foutieve analyse vrijwel volledig hebt geƫlimineerd.