dinsdag 7 oktober 2014

glamouraandeel

glamouraandeelEen glamouraandeel is een aandeel dat door de goede prestaties in het verleden of door hooggespannen toekomstverwachtingen, extreem populair is bij de meeste beleggers. Het aandeel krijgt dan ook enorm veel veren in commentaren en verwachtingen van adviseurs.

Al was het maar omdat de belegger het gewoon niet pikt dat iemand misschien een rationeel verhaal schrijft over zijn lievelingsaandeel. Niemand wil op een gegeven moment meer rationele verhalen horen. Het bekende sprookje van de onzichtbare kleren van de keizer is wat dat betreft in de beleggerswereld nog uiterst actueel en steekt gewoon periodiek de kop op.

Een schitterend voorbeeld was in de jaren negentig van de vorige eeuw het aandeel Baan.In Lisse werd in de kerk zelfs vanaf de kansel (door dominee Baan. Inderdaad familie) een beleggingsadvies gegeven om toch vooral in aandelen Baan te stappen, wat de betreffende predikant uiteindelijk terecht de kop gekost heeft.

Beleggingsadviseurs werden geconfronteerd met beleggers die alleen maar aandelen Baan in hun portefeuille wilden. Ze waren volledig bereid om zich desnoods extra in de schulden te steken om toch maar meer aandelen te kunnen kopen. Bonafide handelaren weigerden dit uiteraard maar anderen vonden het prima. Geld is geld, nietwaar?

Na een roemvol en vooral rumoerig bestaan op beurs is het aandeel met een verlies van een procent of 98 van de beurs verdwenen.

Bij een dergelijk extreem gepushed aandeel spreken we ook wel van een glamour stock of wonderaandeel. Ook beurslieveling en steraandeel komen we wel tegen.