vrijdag 3 oktober 2014

Averaging

Averaging

Averaging bij beleggen kan een interessante techniek zijn die kan zorgen voor een aanzienlijk hoger rendement, zeker als het over een lange periode wordt toegepast

Averaging
Leer hier voor slechts €7,-
 alle trucjes die tegen u worden ingezet
Kent u het grapje met de  reuzenbaard van de man die altijd voor 25 euro tankt zodat hij geen last heeft van stijgende benzineprijzen? Zo ja, dan bent u al op de hoogte van de werking van de averaging techniek.

Onder het begrip Averaging verstaan we de techniek, waarbij we niet een aantal aandelen kopen of verkopen, maar voor een vast bedrag aankopen dan wel verkopen.

Deze techniek heeft als voordeel dat we automatisch veel kopen als de beurs laag staat, en weinig als deze duurder wordt. Ofwel precies volgens de aloude "beurswijsheid" dat je als belegger vooral goedkoop moet kopen en duur weer moet verkopen. Overigens iets wat veel beleggers precies in de andere volgorde doen.

Diverse studies hebben uitgewezen dat deze averaging techniek over de lange duur een bovengemiddeld resultaat boekt, terwijl deze zeer handig is te realiseren, bijvoorbeeld door een automatische periodieke overboeking naar een effectenrekening.

De meeste banken met beleggingsfondsen bieden deze mogelijkheid aan. Maar met enige discipline kunnen we het beleggen met behulp van averaging natuurlijk ook uitstekend zelf regelen, zolang we maar niet het systeem gaan proberen te verbeteren want dan gaan we emotie in het proces stoppen en dat is meestal nu net niet de bedoeling.

Bij aankoop wordt er ook wel gesproken van averaging-in, en bij verkoop van averaging-out.