Zoeken in deze blog

Translate

Waarom is dit weblog ook voor u interessant?

Ook u kunt online geld verdienen met beleggen en trading. Geld verdienen is vooral een kwestie van kennis. Kennis van beleggen, geld, trading en moderne ontwikkelingen zoals Bitcoin. En heel belangrijk, kennis van uzelf!! Uw grootste vijand als het op beleggen en handelen aankomt bent u namelijk uiteindelijk zelf.

Hebt u eenmaal de juiste kennis, dan komt het rendement vanzelf. Dat is een kwestie van tijd. Tijd is de vriend van elke belegger.

Op dit blog met dit woordenboek voor zelf beleggen vindt u veel noodzakelijke kennis. Beleggen is nooit 100% zonder risico, maar met de juiste aanpak is het risico wel tot het minimum te beperken. Beleg alleen NOOIT met geld dat u niet kunt missen of waar u al een doel voor heeft.

zaterdag 8 november 2014

Kudde effect

Kudde effect



Dit zogenaamde kudde effect of ook wel kuddedierinstinct of kuddegedrag vinden we terug bij de behavariol finance en is een van de belangrijkste factoren die bepalen of traders of beleggers zullen gaan winnen of verliezen.

Dit kudde effect zorgt ervoor dat er in een trend steeds meer kopers komen, omdat traders en beleggers zich in het algemeen niet los kunnen maken van datgene wat "iedereen" doet.

Meer algemeen is het kudde effect "de neiging om datgene te geloven wat anderen ook geloven". Politici, hun spindokters en reclamemensen spinnen garen bij het kudde effect.

Want bespeel het grote publiek en dus de algemene mening en je krijgt je zin, ook al zijn er volop bewijzen voorhanden dat het verhaal wat je vertelt totaal niet klopt.

Een eerdere column over het kudde effect:

Het onbewuste kudde gedrag.


Als iemand die beroepshalve met beleggen bezig is, krijg je toch te maken met het verschijnsel dat je overal overeenkomsten met je vak begint te ontdekken…Zelfs op vakantie, tot terechte ergernis uit de omgeving.

Waar wil hij heen, zult u zeggen. Nu, ik leg dat uit aan de hand van een drietal voorbeelden. Kent u de grote parkeergarage van Schiphol, bij de aankomst-en vertrekhal? Als je terugkomt, uit de aankomsthal vandaan, ga je eerst door een tunneltje, en dan kom je bij een rij automaten om de parkeerkosten te betalen. Bij aankomst schrik je van de lange rij. Maar bij nadere beschouwing blijkt deze vooral voor de eerste automaat te staan. Voor de volgende is de rij al korter, voor de laatste, slechts enkele tientallen meters verder, staat niemand. Herkenbaar ?

Een tweede voorbeeld. Ondergetekende heeft 7 jaar lang met lijn 1 van het centrum van Amsterdam naar Station Lelylaan gereisd. In de middagspits liep de tram soms erg vol. Dit had tot gevolg, dat instappen en uitstappen lang ging duren. Omdat de tram een vijf-minuten dienstregeling had, zat er vaak op het Leidscheplein al een tweede lijn 1 achter. Leeg. 

Deze tram bleef de eerste, volle tram uiteraard trouw volgen, en met een beetje geluk stond er aan het einde van de Overtoom een derde lege tram achter. Toch bleef  het merendeel van de mensen proberen in de eerste tram te komen. Het was altijd erg lonend om halverwege uit de volle tram uit te stappen, twintig meter terug te lopen en in de volgende tram te stappen. Uiteindelijk was je een stuk comfortabeler op exact hetzelfde moment ter plaatse.  Herkenbaar ?

In mijn vorige vakantieplaats kwam je, als je richting centrum liep,  vier ogenschijnlijk dezelfde terrassen tegen. De eerste puilde uit, de volgende was wat leger, op de vierde, 50 meter verder, was volop plaats. Het bedienend personeel was er minder gestresst, je werd sneller geholpen, en het biertje was exact hetzelfde.  Herkenbaar ?

Uit deze drie observaties, waar u zelf ongetwijfeld nog voorbeelden aan toe kunt voegen, blijkt een duidelijk verschijnsel, namelijk dat mensen de onbewuste neiging hebben zich aan te sluiten bij datgene dat iedereen al doet.

Ofwel, om terug te keren naar de beleggerswereld, om datgene te willen kopen dat iedereen al koopt. En de fondsen die niemand wil hebben dus inderdaad ook niet te willen hebben. Ondanks dat meermalen door beleggers van naam is aangetoond, dat het kopen van deze uit de gratie zijnde jongens, het op den duur meestal wint van het meelopen met iedereen. 

Maar contrair werken, en zeker contrair beleggen is lastig. Je moet er een goed verhaal bij hebben. Ga als adviseur van een bank maar eens uitleggen waarom je klant een aandeel moet verkopen dat al zijn buren juist kopen willen. Of dat dat aandeel dat zojuist een val van 90% heeft gemaakt juist nu zo interessant is… Een niet alleen vrijwel onmogelijke, maar in elk geval ook zeer ondankbare taak.

Zelf pogen we aan bovengenoemde vormen van zelfbedrog en kuddeinstinct te ontsnappen door alle beslissingen door het meest emotieloze apparaat dat er is, de computer uit te laten voeren. En dat loont inderdaad. Dus als ook u interesse hebt om eens op een rustig terras te zitten, rustig wilt zitten in de tram, of niet te lang voor de automaat wilt wachten denk dan na en ga niet achter die kudde aan.

Goede traders ontsnappen aan het kudde effect

Maar één ding is zeker. Wil je als trader succes hebben, dan dien je afstand te nemen van het kuddegedrag en volledig je eigen koers te varen. En dat is heel moeilijk, zeker als de kudde het een keertje bij het rechte eind heeft.


Quotes:
I can calculate the motions of the heavenly bodies, but not the madness of people. 
- Sir Isaac Newton

“De belangrijkste goede eigenschap voor een belegger is zijn temperament. Het is niet zijn inzicht of zijn intelligentie. Dat temperament moet heel gelijkmatig zijn. Niet denken dat je het gemaakt hebt na een een winst. Maar ook niet in de punt kruipen na een verlies. Ook mag het niet afhankelijk zijn van wat anderen doen. Dus voel je niet prettig als je met de kudde mee loopt maar ook het feit dat je dat niet doet moet je koud laten.
-Warren Buffett


Andere belangrijke factoren die een rol spelen bij het verklaren van het gedrag van traders en beleggers zijn ondermeer:

Aversie voor verliezen effect

Risico aversie

Al Uitgegeven geld effect

Dispositie effect

Uiteindelijke uitkomst effect

Recent gebeurd effect

Prijsverankering

Kuddeeffect

Te snelle conclusies effect








Gebruikte begrippen in kudde effect


Onderstaande begrippen die in bovenstaande tekst zijn gebruikt zijn elders op deze site gedefinieerd.

aandeel
  ... In het algemeen gesproken is een aandeel een deel van een gezamenlijke eigendom bijvoorbeeld een aandeel hebben in een nalatenschap...Lees meer
bank
  ... Een bank ook wel bankinstelling genomed is een bedrijf uitoefent krachtens de wet toezicht kredietwezen een bank dient dan ook als...Lees meer
beleggen
  ... we spreken van beleggen als we geld investeren in obligaties of leningen of mede eigenaar worden van een onderneming door...Lees meer
contrair beleggen
  ... bij contrair beleggen laten we de blue chips de algemeen bekende aandelen links liggen en wenden ons tot de...Lees meer
instappen
  ... we spreken van instappen als we aandelen van een fonds kopen tegenover uitstappen bij verkoop als in "ik ben gisteren in...Lees meer
koers
  ... iedere belegger weet wat een koers is nietwaar hoewel? elder beschrijft in zijn boek een aantal denkbeelden die aardig tot...Lees meer
kopen
  ... als iemand van een ander een goed verkrijgt met een bedrag in geld als tegemoetkoming dan noemen we dit...Lees meer
kuddegedrag
  ... als iemand die beroepshalve met beleggen bezig is krijg je toch...Lees meer
lang
  ... lang is een weinig gebruikte vertaling van het engelstalige long indien we spreken van long of een longpositie hebben we...Lees meer
laten
  ... onder laten verstaan we het afgeven van koersen waartegen men effecten of valuta wil verkopen ook wordt het gebruikt als...Lees meer
leg
  ... de long positie en de short positie waaruit een spread of een straddle bestaat worden de "legs"genoemd...Lees meer
meelopen
  ... we spreken van meelopen als we aandelen kopen of verkopen op grond van het handelen van een derde van wie...Lees meer
stuk
  ... een stuk is een andere benaming voor een aandeel of een obligatie...Lees meer
trader
  ... een trader is een handelaar of belegger die door relatief snelle aankoop en verkooptransacties winst probeert te behalen ofwe hij...Lees meer
trend
  ... de trend is de lastig te bepalen langere termijn beweging van een aandeel of de markt in zijn geheel...Lees meer
winnen
  ... met winnen wordt bij effecten het maken van een koersstijging bedoeld dus in de zin van "het aandeel windmolens nv...Lees meer
zitten
  ... het begrip zitten in de effectenwereld wordt gebruikt in de zin van "blijven zitten op een aandeel " of "blijven...Lees meer

Vanaf €2,- per boek
bij aankoop gehele serie


Klik op de afbeelding voor meer informatie

Disclaimer


Alle informatie op dit weblog, inclusief de rekenmodulen, is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en de auteur aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor toepassing van de informatie. Door dit weblog te gebruiken gaat u hiermee akkoord.

De gebruikte gegevens zijn over een lange periode verzameld en de bron is niet meer te achterhalen. Mocht u van mening zijn dat uw rechten in het geding zijn dan vernemen we dat graag en zoeken ofwel een oplossing of verwijderen het betreffende begrip.

Vermelding van begrippen of onderwerpen die hier en daar ter discussie staan zoals Bitcoin en cryptogeld betekent geen aanmoediging tot investering. De schrijver aanvaardt geen enkele verantwoordelijkheid voor schade ontstaan door het bezoeken van dit weblog en door het toch te bezoeken gaat u daarmee akkoord. Advertenties zijn geheel voor rekening van de plaatser.