maandag 9 februari 2015

American Stock Exchange

American Stock ExchangeDe American Stock Exchange ofwel AMEX is qua grootte de tweede effectenbeurs in de Verenigde Staten en moet alleen de New York Stock Exchange (NYSE) voor laten gaan. De mogelijkheden om aan de American Stock Exchange een notering te krijgen zijn wat ruimer dan bij de NYSE en daarom vinden we er meer kleinere fondsen. Maar we vinden er ook handel in indexopties.

De Amex is ooit ook begonnen als een alternatief voor de NYSE. Toen de handel van de vloer naar de stoeprand verhuisde vanwege de strenge eisen voor een notering binnen in het gebouw aan Wallstreet richtte men een eigen handelsvloer op. In deze tijd werd de American Stock Exchange ook wel de "curb" genoemd ofwel de stoeprand.

In 1998 kocht de eigenaar van de NASDAQ de AMEX en maakte er technisch gezien één beurs van hoewel beide beurzen verder onafhankelijk van elkaar bleven opereren. In 2008 werd de AMEX opnieuw overgenomen en samengevoegd met de Alternext beurs voor kleinere Europese fondsen. Deze nieuwe beurs heet NYSE Alternext U.S. maar wordt vanwege de historische wortels ook nog altijd The Curb genoemd.