Zoeken in deze blog

Translate

Waarom is dit weblog ook voor u interessant?

Ook u kunt online geld verdienen met beleggen en trading. Geld verdienen is vooral een kwestie van kennis. Kennis van beleggen, geld, trading en moderne ontwikkelingen zoals Bitcoin. En heel belangrijk, kennis van uzelf!! Uw grootste vijand als het op beleggen en handelen aankomt bent u namelijk uiteindelijk zelf.

Hebt u eenmaal de juiste kennis, dan komt het rendement vanzelf. Dat is een kwestie van tijd. Tijd is de vriend van elke belegger.

Op dit blog met dit woordenboek voor zelf beleggen vindt u veel noodzakelijke kennis. Beleggen is nooit 100% zonder risico, maar met de juiste aanpak is het risico wel tot het minimum te beperken. Beleg alleen NOOIT met geld dat u niet kunt missen of waar u al een doel voor heeft.

zaterdag 7 maart 2015

Compabo-rendement

Compabo-rendement

Wat is nu weer een Compabo-rendement zult u denken? Wel, we kennen allemaal de manier van berekenen van rendementen van beleggingsfondsen, bepaalde aandelen en dergelijke. Het maakt daarbij flink uit waar en hoe we meten. Van dal naar top? Van top naar dal? Van de ene uptrend naar de andere? En over wat voor periode? Kort? Lang? Kortom, er is enorm veel variatie mogelijk.

Compabo-rendement


Vandaar we het Compabo-rendement in het leven geroepen hebben om een nette referentie te krijgen. Maar hoe werkt dat dan? Heel simpel.

We nemen eerst de koersen over een flinke periode, hoe langer hoe beter. Het hier gebruikte voorbeeld is de AEX-index van 1985 tot 2003.

Middels een klein programma met een stukje MonteCarlo simulatie berekenen we daaruit:

  • a. een willekeurig startpunt. We weten tenslotte nooit of we op een goed moment instappen. Dat weten we pas achteraf. 
  • b. een willekeurige periode. We weten ook nooit wanneer we weer geld nodig hebben, nietwaar? Wel zetten we er een minimumperiode van 200 dagen op (iets minder dan een beursjaar) 
  • c. Bereken het rendement over deze periode, omgerekend naar jaarbasis (werkdagen) 
  • d. Herhaal dit een voldoende aantal keer. In dit geval 1000x. En we hebben 1000 rendementen over willekeurige perioden met willekeurige instap en uitstap momenten


We kunnen die rendement uitzetten in onderstaande grafiek. We zien dat na wat slingeringen in het begin het gemiddelde rendement al snel tussen de 10% en 15 % blijft hangen. Uiteindelijk stabiliseert de waarde na 800 pogingen op 12,9% per jaar. Deze stabiele waarde noemen we het Compabo rendementt.



Een verdere vergroting van het aantal pogingen maakt dan geen verschil meer. Deze waarde is stabiel. En blijft dat verder ook, hoeveel pogingen je nog toevoegt.

Het mag duidelijk zijn dat deze vorm van rendement alle vormen van "geknoei" met rendementen onmogelijk maakt. Is dit nu een garantie dat u 12,9% gaat maken? Nee, was het maar zo eenvoudig. En zeker op een korte termijn kan de waarde fors afwijken, Maar het geeft wel een indicatie. Zeker als we de grafiek erbij nemen dan zien we dat een waarde tussen de 10 en 15% vrij waarschijnlijk is. Het is ook een prima waarde om met andere fondsen, indices of zelfs andere beleggingsmogelijkheden te vergelijken. Als je een serie getallen hebt van 1 per dag, dan is het Compabo rendement te berekenen.
Ook van iets simpels als een spaarrekening, hieronder eentje van 5% met dagelijkse rentebijschrijving die iets "golft" door een rente op rente effect.



En het geeft een leuke referentie voor de snelle jongens van de marketing hoe hun beleggingsfonds nu werkelijk scoort.

Het simpele programma wordt binnenkort op deze website ter beschikking gesteld. Het levert niet alleen het gemiddelde maar ook alle losse rendementen zodat er allerlei statistische analyses op los te laten zijn. Bijvoorbeeld een Gausskromme zoals hieronder tekenen van de rendementen.

Dat kan zeker bij grote aantallen ook interessant zijn om te zien hoe de verdeling ligt.




Vanaf €2,- per boek
bij aankoop gehele serie


Klik op de afbeelding voor meer informatie

Disclaimer


Alle informatie op dit weblog, inclusief de rekenmodulen, is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en de auteur aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor toepassing van de informatie. Door dit weblog te gebruiken gaat u hiermee akkoord.

De gebruikte gegevens zijn over een lange periode verzameld en de bron is niet meer te achterhalen. Mocht u van mening zijn dat uw rechten in het geding zijn dan vernemen we dat graag en zoeken ofwel een oplossing of verwijderen het betreffende begrip.

Vermelding van begrippen of onderwerpen die hier en daar ter discussie staan zoals Bitcoin en cryptogeld betekent geen aanmoediging tot investering. De schrijver aanvaardt geen enkele verantwoordelijkheid voor schade ontstaan door het bezoeken van dit weblog en door het toch te bezoeken gaat u daarmee akkoord. Advertenties zijn geheel voor rekening van de plaatser.