Zoeken in deze blog

Translate

Waarom is dit weblog ook voor u interessant?

Ook u kunt online geld verdienen met beleggen en trading. Geld verdienen is vooral een kwestie van kennis. Kennis van beleggen, geld, trading en moderne ontwikkelingen zoals Bitcoin. En heel belangrijk, kennis van uzelf!! Uw grootste vijand als het op beleggen en handelen aankomt bent u namelijk uiteindelijk zelf.

Hebt u eenmaal de juiste kennis, dan komt het rendement vanzelf. Dat is een kwestie van tijd. Tijd is de vriend van elke belegger.

Op dit blog met dit woordenboek voor zelf beleggen vindt u veel noodzakelijke kennis. Beleggen is nooit 100% zonder risico, maar met de juiste aanpak is het risico wel tot het minimum te beperken. Beleg alleen NOOIT met geld dat u niet kunt missen of waar u al een doel voor heeft.

donderdag 12 oktober 2017

Ken uw eigen tradingplan maar ook uzelf

Ken uw eigen tradingplan maar ook uzelf

Fail to plan and you plan to fail

Wat het ook is, ergens blind zonder voorbereiding instappen zal in het algemeen alleen maar tot een enorme mislukking leiden. En dat is zeker waar als u zich op de financiƫle markten gaat begeven zonder zeer diepgaande voorbereiding. Er is wat dat betreft een (engelstalig, slecht vertaalbaar) gezegde dat neerkomt op "Fail to plan and you plan to fail." Dat is eenvoudig genoeg te begrijpen maar de meeste mensen negeren het volkomen en dat eindigt altijd op spectaculaire verliezen. Als u ook niet leeggeschud op de markt wenst te eindigen dan kunt u zich het beste storten op uw tradingplan.


Het fundament is het belangrijkste

Maar dat is gemakkelijk gezegd, hoe gaan we dat aanpakken? Nu, het fundament van elk goed tradingplan is dit: Wat is uw doel? Hoeveel geld zou u willen verdienen? Per jaar? Permaand of misschien wel per dag? Het is goed om hiermee te beginnen omdat we dan direct gedwongen zijn naar het realisme van deze plannen te kijken. U krijgt er een doel mee en u zult wel een goed plan moeten maken om dat doel te bereiken.
het overzicht met technische indicatoren
is een aardig dik boek

Waar handelt u in?

Het volgende is te kijken naar datgene waarin u wilt gaan handelen. Welke markten hebben uw interesse? Welke producten, bedrijven of commodities? We gaan er in dit artikeltje van uit dat u zich op de aandelenmarkten gaan begeven.

Interesse is van belang

En verschuil u nu niet achter de bekende uitspraak dat het u niets uitmaakt zolang u er maar geld mee verdient.  Want een gebrek aan interesse is zeer schadelijk op de langere duur. Het is van groot belang dat u goed volgt wat er op de markten gaande is. Zomaar handelen zonder enig gevoel op dat punt kan rampen opleveren. Dus ga wel aan de gang met markten waar u een zekere interesse in hebt. Dat maakt het een stuk gemakkelijker om er regelmatig aandacht aan te schenken.

Duik in de theorie

Nu u wat uitgangspunten voor uzelf verzameld hebt is het tijd om in de boeken te gaan duiken. Bestudeer de markten en de spelers op die markten. Welke bedrijven doen het goed en waarom? Welke bedrijven blijken ver achter te blijven en waarom is dat? Dit bepaalt uiteindelijk welke aandelen u gaat verkrijgen. En welke strategie u moet gaan volgen om dit te bereiken. Gaat u voor een langzame maar gestage route? Neem dan aandelen die een constant rendement behalen in meerdere opeenvolgende jaren. Wilt u snel geld verdienen? Dan zijn aandelen vaak niet aan te raden, of u moet wel een heel bijzonder aandeel hebben weten te vinden.

Aandelenselectie en strategie gaan hand in hand

Als al gesteld: Het kiezen van bepaalde aandelen gaat hand in hand met het formuleren van een strategie. Denk bij een strategie aan de prijs die u voor een aandeel wilt betalen, hoeveel geld u er aan wilt gaan besteden. Kijk ook naar de koers waarop u winst wilt gaan nemen. En naar de koers waarbij u het aandeel vaarwel zegt en gaat kijken naar een fonds dat een beter resultaat gaat laten zien. Want ook het nemen van verlies hoort thuis in uw tradingplan.

Wat bent u eigenlijk voor een trader?

En uw  trading plan dient nog enkele specifieke zaken te bevatten: Wat voor soort trader bent u? Gaat u in de snelle daghandel? Of werkt u liever als een vorm van swingtrader die gaat voor de grotere slingeringen in de markt? En die zijn posities dan ook vele dagen aan kan houden? Bekijk en beschrijf ook hoe u wilt gaan werken. Gaat u werken via een broker waar u orders aan doorgeeft. Of gebruikt u de PC om zelf orders door te geven zonder extra hulp van een tussenpersoon?  Dit kan voor forse verschillen zorgen op het gebied van provisie. Staar u niet blind op alle fraaie software die in de handel is. Het is en blijft de man of vrouw achter de computer die al dan niet resultaten haalt. Soms kan een simpele koersenleverancier, zoals er ook online volop te vinden zijn, al prima voldoen.



Uw plan bevat fouten

Tot slot moet u incalculeren dat uw plan op een aantal punten er nog wel eens naast zal gaan zitten. U zult het dus op bepaalde punten aan moeten gaan passen maar overdrijf dat niet. Het plan als zodanig mag niet permanent ter discussie staan anders komt u nergens.

Uw plan gaat echter wel het verschil maken

Maar een goede trading plan kan wel het verschil maken tussen roemloos ten onder gaan op de markten zoals het grootste deel van de beleggers en traders overkomt en het behalen van verbluffende successen.


Vanaf €2,- per boek
bij aankoop gehele serie


Klik op de afbeelding voor meer informatie

Disclaimer


Alle informatie op dit weblog, inclusief de rekenmodulen, is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en de auteur aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor toepassing van de informatie. Door dit weblog te gebruiken gaat u hiermee akkoord.

De gebruikte gegevens zijn over een lange periode verzameld en de bron is niet meer te achterhalen. Mocht u van mening zijn dat uw rechten in het geding zijn dan vernemen we dat graag en zoeken ofwel een oplossing of verwijderen het betreffende begrip.

Vermelding van begrippen of onderwerpen die hier en daar ter discussie staan zoals Bitcoin en cryptogeld betekent geen aanmoediging tot investering. De schrijver aanvaardt geen enkele verantwoordelijkheid voor schade ontstaan door het bezoeken van dit weblog en door het toch te bezoeken gaat u daarmee akkoord. Advertenties zijn geheel voor rekening van de plaatser.