donderdag 5 september 2013

Aandelenselectie

AandelenselectieMet aandelenselectie bedoelen we het uitzoeken van de beste aandelen voor een effectenportefeuille.
Aandelenselectie wordt ook wel stockpicking genoemd. Voor velen is aandelenselectie een soort mystieke wetenschap. Maar bestaat er eigenlijk wel zoiets als de "beste aandelenselectie" of een "techniek voor aandelenselectie?".

Willen we een echt goede aandelenselectie maken dan is kennis van de toekomst een absolute noodzaak, maar vindt maar eens een adviseur dat die kennis daadwerkelijk heeft. Iemand die de toekomst echt kan voorspellen gaat waarschijnlijk in de lotto spelen.

Wij (en alle andere eerlijke beleggers en beleggingsadviseurs) weten het dus doodgewoon niet.

Veel beleggers kopen dan maar wat om maar iets te doen of om te verbloemen dat ze het eigenlijk ook niet weten.

Vaak kopen ze dan om zichzelf gerust te stellen zogenaamde kwaliteitsaandelen. Want dat soort aandelen staat goed aangeschreven en "kwaliteitsaandelen komen altijd weer terug" zoals dat dan heet.

Dat zijn dus de aandelen die met de kredietcrisis 85% inleverden zoals de aandelen van de grote banken. Wie zei daar Fortis? Die vorm van aandelenselectie werkt dus ook niet.

Dat de voorspellende werking van fundamentele analyse en economische kengetallen vrijwel nihil is en dat technische analyse slechts zeer kort vooruit kan kijken is ook algemeen bekend. Ook dat levert ons dus geen goede vorm van aandelenselectie op.

Kortom, we kunnen weinig anders dan dan een beleggingsportefeuille samenstellen met flink wat spreiding erin zodat de boel niet door 1 slecht presterend fonds onderuit gehaald kan worden. Wat die portefeuille zelf gaat presteren? Dat is vrijwel onafhankelijk van elke vorm van aandelenselectie, want die prestatie is voornamelijk een kwestie van de economische ontwikkeling

Als belegger dienen we al onze energie in het verminderen van risico te steken. Want aandelenselectie zal het voordeel niet gaan brengen.