zaterdag 22 maart 2014

Aarzeling

aarzelingVeel traders kennen een gevoel van aarzeling als ze eigenlijk volgens de regels van hun tradingsysteem tot actie over zouden moeten gaan.

Dat kan een vorm van wachten op een bevestiging zijn. En dan wordt er vaak zo lang gewacht dat als die bevestiging komt, de kans op een winstgevende trade al verkeken is.

Een andere vorm is de trader die alle verliezen uit het verleden weer eens tevoorschijn gaat halen waarna onvermijdelijk het koude zweet uitbreekt en de trade uiteindelijk ook veel te laat wordt gedaan. Omdat de kans op succes al weg is, wordt er vaak een nieuw verlies aan de reeks toegevoegd.

In beide gevallen komt de aarzeling voort uit het vermijden van emotionele pijn, een normale reactie van het menselijk lichaam. Deze traders fixeren zich volledig op de mogelijke verliezen. En nemen zich altijd voor het bij de volgende kans goed te doen. Zoals een gokker altijd verwacht dat de volgende gok wel goed zal gaan.

De enige kans die deze traders hebben is om niet te kijken naar een individuele trade maar naar een aantal over een langere periode, bijvoorbeeld over een jaar. Daarnaast dienen ze te werken aan hun onzekerheden, bij voorkeur samen met een specialist. Fouten zijn er om van te leren.

De effectiviteit van een trader wordt niet gemeten in het goed of fout zijn maar in het navolgen van signalen. Beloon uzelf voor het goed navolgen en spreek uzelf bestraffend toe bij het niet navolgen van signalen want dat is het begin van het einde van uw tradingcarrière.