woensdag 28 januari 2015

AEX-index

AEX-indexDe veel in het nieuws gehoorde AEX-index is de belangrijkste barometer van de aandelenbeurs in Amsterdam. In de AEX-index zijn de 25 meest verhandelde aandelen opgenomen. Deze worden ook wel de AEX-fondsen genoemd. Éénmaal per jaar, in februari wordt de AEX-index opnieuw berekend.

Deze AEX-index bestaat uit de 25 best verhandelde fondsen van het afgelopen jaar. Van elk fonds zijn een aantal aandelen opgenomen. Elke verandering van deze aandelen werkt daarmee direct door in de index. De index is gewogen naar de beurswaarde (aantal uitstaande aandelen maal de koers) van de 25 aandelen. Wordt gedurende de handelsdag elke vijftien seconden berekend.

Omdat de AEX-index elk jaar opnieuw wordt samengesteld is het vergelijken van de index over meerdere jaren eigenlijk niet mogelijk. Kijken we naar de index van 10 jaar geleden of vaak nog minder dan zien we al dat die destijds uit heel andere fondsen was samengesteld.

Toch zien we dat iedereen hardnekkig de waarde van de index over meerdere jaren zit te vergelijken. Vooral de media maken hier dankbaar gebruik van