zondag 7 augustus 2016

Koers

Koers


Iedere belegger weet wat een koers is, nietwaar. Hoewel? Elder beschrijft in zijn boek een aantal denkbeelden die aardig tot nadenken stemmen.

Bijvoorbeeld:

  • De koers is wat de laatste eigenaar er voor heeft betaald.
  • Koers is wat iemand er voor wil geven
  • De koers is wat de waarde voor een belegger is
  • Koers is wat de gek er voor geeft.
  • De koers is wat een belegger bereid is om te betalen.


Na een koersval van de gehele beurs zijn de koersen soms gehalveerd. Zijn de bedrijven waar ze de waarde van zouden moeten weerspiegelen ook gehalveerd? Dat is uitermate onwaarschijnlijk. Het geeft al aan dat in koersvorming weinig ratio zit. Koersen worden vooral gedreven door emotie. Eigenlijk verder nergens door.

Voor sommige aandelen die nog nooit een cent dividend hebben opgebracht willen beleggers best 200 keer de winst (als die er al is) betalen in de hoop (want meer is het niet) dat deze aandelen ooit heel erg duur gaan worden. Sommige aandelen met een heel redelijk dividend zijn aan de straatstenen niet kwijt te raken.

En bij elk bedrijf is het heel simpel: Als er niemand is die een aandeel wil kopen?
Dan kun je een papieren aandeel nog oprollen en er een goede sigaat mee aansteken. Een giraal aandeel kun je zelfs daar nog niet voor gebruiken. Gelukkig is altijd nog wel een barmhartige samaritaan te vinden die beleggers voor een fractie van de waarde van die aandelen die ze zo graag kwijt willen, af willen helpen.

Eigenlijk best gek. Elke belegger kijkt naar de koers. Elke belegger heeft een mening over de koers. Maar wat het nu precies is en waar het op slaat? Nauwelijks iemand kan het onder woorden brengen.

Maar voordat je begint aan het analyseren van koersen, het bepalen van de ideale koers etc, is het toch wel heel goed om te weten waar je het over hebt.

Een econoom zou zeggen dat het de prijs is waarbij de vraag en het aanbod in evenwicht zijn.

Het beste antwoord is waarschijnlijk dat de koers de waarde van dat moment is waarop handel mogelijk is. Maar dat zegt nog steeds erg weinig over de achterliggende redenen waarom dat dan zo is. En als al gezegd: De prijs is meer door emotie bepaald dan door ratio.