zondag 14 september 2014

adviesprijs

AdviesprijsIn de effectenwereld: Onder de adviesprijs verstaan we de prijsindicatie waartegen geen transacties in effecten af te sluiten waren. De hoekman (of een gelijkwaardige functionaris zoals de animateur) geeft hiermede slechts een schatting van de te verwachten prijs (koers).

Indien voor 13:15 geen tweede koers in een fonds tot stand is gekomen, wordt opnieuw een adviesprijsopgegeven. Deze adviesprijs wordt de zogeheten stopkoers genoemd.

Handel is na dit advies op deze dag in het desbetreffende fonds niet meer mogelijk. Het is in bijzondere gevallen wel mogelijk als de de commissaris voor de notering daartoe alsnog toestemming verleent.

In de detailhandel: De adviesprijs wordt door fabrikanten aan hun producten gehangen als een soort van advies voor de verkopers maar die mogen er van hartelust van afwijken. Tenzij er sprake is van een vaste verkoopprijs ten gevolge van een zogenaamde verticale prijsbinding zoals we die op het moment van schrijven bijvoorbeeld nog bij boeken tegenkomen. Voor boeken geldt een vaste prijs. Hetzelfde boek is overal even duur.

Vertalingen adviesprijs

Engels: bid/ask price