Neem nu deel aan de revolutie

Neem nu deel aan de revolutie
Neem nu deel aan de revolutie door op deze banner te klikken. Gratis, geen verplichtingen, zelfs geen emailadres

zondag 19 april 2015

Spreiden van aankopen

Spreiden van aankopen

Vooral in onzekere tijden op de beurs is het moeilijk om een geschikt instapmoment op de beurs te vinden. U hebt een aandeel, of bijvoorbeeld een beleggingsfonds, en zou daar toch wel in willen beleggen. U verwacht er veel van, maar ziet ook het gevaar dat het fonds eerst nog een tik naar beneden krijgt.

U kunt het risico van het verkeerde instapmoment echter drastisch verlagen. We gebruiken daarvoor een techniek, die niet in het Nederlands te vertalen is, namelijk “averaging in”. We vertalen het niet al te letterlijk met “gespreid instappen” Laten we eens kijken wat daarachter zit.

U kent vast wel de originele grapjas van elke verjaardag, die vertelt dat “…hij geen last van de hoge benzineprijs heeft omdat hij altijd maar voor 25 euro tankt…”.
Deze grapjas heeft daarmee het principe van “gespreid instappen” al aardig uitgelegd.

In plaats van dat u al uw geld steekt in het eenmalig aankopen van een partij aandelen deelt u dit in een aantal brokken. Stel u wilt uw aankoop spreiden over 12 maanden. Dan deelt u het te besteden bedrag in 12 delen, en koopt elke maand voor 1/12e van uw bedrag aan aandelen.

Een voorbeeld kan dit verduidelijken:
U hebt € 120.000 te besteden en u doet dat in het X-bank-superfonds. (XBA). Dit fonds staat op dit moment voor € 50 genoteerd.
U hebt nu 2 mogelijkheden:

  1. Gewoon kopen

U koopt voor 120.000/50 = 2400 aandelen XBA. Klaar.

U koopt gedurende 12 maanden elke maand voor € 10.000 aan XBA. Zie de tabel hieronder.U ziet, dat u nu in plaats van over 2400 aandelen, die u gehad zou hebben bij eenmalige aankoop, nu over 2579 aandelen beschikt. In dit geval is de gespreide aankoop gunstig voor u uitgevallen.

Het is niet altijd gunstig om deze techniek toe te passen. Bij een zeer snel stijgend aandeel gaat u elke maand minder aandelen kopen. Aan het einde van het jaar heeft u dan minder aandelen dan wanneer u deze in één keer had gekocht. Maar dat is altijd wijsheid achteraf. U hebt het risico van een verkeerd instap moment aardig teruggebracht.

Een ander nadeel kan zijn dat u, door de minimumprovisie die sommige banken hanteren, wellicht duurder uitbent dan wanneer u het gehele bedrag in één keer besteedt.

Het voordeel van deze techniek is dat u automatisch meer koopt als de aandelen goedkoop zijn, en minder als ze duur zijn. En dat is iets waar veel doorgewinterde beleggers nog altijd de grootste moeite mee hebben.

De techniek leent zich uitstekend om over een lange periode te “sparen”. Als u planmatig volgens dit patroon maandelijks een bedragje opzij zet, bijvoorbeeld belegd in een beleggingsfonds op een of andere beleggers rekening, dat u ongemerkt een aardig kapitaal bij elkaar kunt verzamelen, zonder dat u zich ooit nog druk behoeft te maken over het bepalen van het juiste aankoop moment.

Wilt u te zijner tijd over uw kapitaal beschikken, dan kunt u de omgekeerde tactiek toepassen: U neemt gedurende een langere periode elke maand een vast bedrag  op.

Uw beleggingsadviseur heeft u vast wel eens verteld dat spreiding in uw effectenportefeuille van groot belang is. Hier hebben we nu een voorbeeld van een andere spreiding, namelijk die van het aankoopmoment.