Neem nu deel aan de revolutie

Neem nu deel aan de revolutie
Neem nu deel aan de revolutie door op deze banner te klikken. Gratis, geen verplichtingen, zelfs geen emailadres

woensdag 9 april 2014

geld

geld


Het ons maar al te bekende Geld is in feite een geformaliseerde vorm van koopkracht of van vermogen.

Dit geld kan worden besteed voor consumptie of investeringen en het kan vrijwillig worden overgedragen (bijvoorbeeld bij een betaling voor een aankoop) of gedwongen, bijvoorbeeld bij het betalen van belastingen en premies waar alleen indirecte diensten van de overheid tegenover staan.

Geld kan ook worden geruild of bewaard voor toekomstige financiering, voor belegging en voor het vormen van vermogen. We spreken respectievelijk van een betaalfunctie en een bewaarfunctie

Geld wordt gebruik als rekenmiddel, transfermiddel (voor het overdragen van vermogen) en als ruilmiddel, waarbij het in ruime kring aanvaard aanvaard dient te zijn.

In dit kader spreekt men ook wel van ruilgeld.

De bezitter van het geld wordt niet tot een onmiddelijke aankoop gedwongen maar kan door het geld ervoor te bewaren deze aankoop uitstellen naar de toekomst.

Als vormen onderscheiden we nog contant geld ofwel chartaal geld en giraal geld, waarbij we het geld niet in een schoenendoos bewaren maar het als een tegoed op een rekening hebben staan.

Wat eigenschappen van geld op een rijtje:
- het is algemeen aanvaard. Iedereen pakt het aan.
- geld heeft waarde in een handzaam formaat van bankbiljetten en munten
- het is in allerlei groottes beschikbaar die onderling uit te ruilen (te wisselen) zijn
- het is onder normale omstandigheden waardevast. Alleen inflatie kan roet in het eten gooien.

De waarde van geld is af te lezen uit:
- de nominale waarde die op de munt of op het bankbiljet vermeld staat
- de reëele waarde ofwel wat je ervoor kunt kopen
- intrinsiek waarde ofwel de waarde van het geld zelf. Bij bankbiljetten en de moderne munten van niet-edelmetalen is deze te verwaarlozen. Oudere of speciale munten van edelmetaal hebben wel degelijk een eigen of intrinsieke waarde.

Soms doet een schaars artikel dienst als geld. Bepaalde schelpen bijvoorbeeld. In principe kan alles waaraan een vorm van waarde en schaarsheid worden toegekend als geld gebruikt worden. Op dit moment zijn bijvoorbeeld ook de cryptocurrency's zoals Bitcoin en e-Gulden in opkomst.

Geld kent verder twee verschijningsvormen, namelijk chartaal geld (munten en bankbiljetten) en giraal geld, wat slechts uit wat cijfers op een bankafschrift bestaat.

Een ander onderscheid dat in Angelsaksische landen wordt gemaakt maar dat zich niet goed laat vertalen is   hard money (munten) and soft money (papiergeld ofwel bankbiljetten). Ons begrip zacht geld of zachte valuta heeft een andere betekenis.