woensdag 12 maart 2014

Administratiekantoor

AdministratiekantoorEen administratiekantoor is een juridische eenheid, in de praktijk meestal een stichting die aandelen van een al dan niet beursgenoteerde vennootschap verwerft en tegenover deze aandelen zelf certificaten van aandelen uitgeeft.


administratiekantoor


Het voordeel voor een vennootschap van het tussenschakelen van een administratiekantoor is, dat het stemrecht bij het (eigen) adminstratiekantoor komt te liggen en niet meer direct bij de aandeelhouders.
Dit vergroot de invloed van de onderneming zelf ten nadele van de aandeelhouders aanzienlijk

Ook is het aantal stemmen dat uitgebracht wordt op een algemene vergadering van aandeelhouders veel groter omdat het administratiekantoor ook de niet aanwezige aandeelhouders vertegenwoordigt.

Het mag duidelijk zijn dat het administratiekantoor ook in actie moet komen als er zaken rond de aandelen afgewikkeld moeten worden als splitups, claims, dividenden en bonussen. De zaken die de aandeelhouder normaal gesproken toekomen, zoals bijvoorbeeld de ontvangst van het dividend worden één op één doorgegeven, soms met aftrek van enige administratiekosten.

Vertalingen administratiekantoor


Engels:   Trust office
Duits:    Verwaltungsbüro
Frans:    Société de gestion