Neem nu deel aan de revolutie

Neem nu deel aan de revolutie
Neem nu deel aan de revolutie door op deze banner te klikken. Gratis, geen verplichtingen, zelfs geen emailadres

vrijdag 25 december 2015

Prioriteitsaandeel

Prioriteitsaandeel


Een Prioriteitsaandeel is een aandeel op naam waaraan het recht verbonden is om leden van de raad van commissarissen te voor te dragen voor de algemene vergadering van aandeelhouders waarbij deze voordracht een bindend karakter heeft. Deze voordracht wordt gedaan door de vergadering van prioriteitsaandeelhouders.

Om van deze voordracht af te wijken is meestal een groter aantal voor stemmende aandeelhouders noodzakelijk dan normaal het geval is. Dit aantal dient in de statuten van de uitgevende vennootschap te zijn opgenomen.

Deze prioriteitsaandelen zijn vaak in de handen van familieleden (vaak familie van de oprichters) of van de grootaandeelhouders. Het is bedoeld om het bestuur en zeggenschap in de vennootschap toch in een beperkt aantal handen te houden.

Een statutair aandeel is altijd een aandeel op naam. Overdracht aan derden kan alleen als de vergadering van prioriteitsaandeelhouders daarmee instemt. Ook is het mogelijk dat het hier een preferent aandeel betreft.

Het is niet ongebruikelijk dat prioriteitsaandelen weer in een stichting worden ondergebracht. Prioriteitsaandelen worden ook wel gebruikt om de mogelijkheden van een vijandige overname te verkleinen.

Vertalingen prioriteitsaandeel

Engels: Priority Share